Totul despre mobilier

Ce inseamna ‘mobilier’?

Sursa: Wikipedia

Mobilier este un termen colectiv, defectiv de plural, desemnând toate obiectele ce se pot muta sau care, uneori, sunt fixe (construite în sau între pereţi), care susţin atât corpul uman cât şi obiecte utile oferind capacităţi de menţinere, păstrare şi stocare. Astfel dulapurile, rafturile, scaunele, mesele, birourile, paturile, canapelele, etc. sunt diferite piese de mobilier, având diferite funcţii specifice.

Mobilierul poate fi nu numai un produs pur funcţional, dar şi un produs de design artistic, fiind considerat o formă de artă decorativă. În acest caz valoarea acestor tipuri de piese de mobilier depăşeşte cu mult valoarea obişnuită a unor piese de mobilier ce sunt doar funcţionale. Mobilierul poate avea adesea şi funcţii culturale, simbolice sau religioase specifice.

Mobilierul, în combinaţii cu alte obiecte funcţionale, aşa cum ar fi corpuri de iluminat, perdele, covoare sau ceasuri de perete, respectiv în combinaţie cu obiecte decorative şi artistice, aşa cum ar fi picturi, gravuri, sculpturi etc., contribuie la realizarea spaţiilor interioare ambientale, conferind „practicalitate” (?), confort, intimitate şi generând nota personală a celor ce locuiesc habitatul respectiv.

Multe piese de mobilier conţin sertare, uşi şi rafturi.

O persoană care se ocupa în trecut cu realizarea manuală a diferitelor piese de mobilier se numea ebenist. Astăzi, datorită unor arhitecţi remarcabili ai începutul secolului al 20-lea, printre care Peter Behrens este cel mai notabil, care au revoluţionat designul de mobilier şi cel industrial, mobilierul se produce exclusiv în producţie de masă, într-o intreprindere specializată. Fostul ebenist de odinioară s-a transformat într-un designer de mobilier.


 

Mobila în România

Cu o suprafaţă împădurită ce depăşeste un sfert din suprafaţa totală a ţării, România este una din ţările europene cu o puternică tradiţie în industria prelucrării lemnului. Fondul forestier (care cuprinde atât pădurile, cât şi terenurile destinate împădurii şi altele) acoperă 27% din suprafaţa României şi se situează mult sub nivelul mediu din Uniunea Europeană, care este de 36%. Prin comparaţie, Austria este acoperită de păduri în proporţie de 46%, dar întreaga ţară are o suprafaţă de circa trei ori mai mică decât România.

Sectorul mobilier este unul dintre puţinele domenii care contribuie pozitiv la balanţa comercială a ţării (exporturile fiind de patru ori mai mari ca importurile).

În anul 2013, România se afla pe locul 28 în topul statelor cu cea mai mare producţie de mobilă şi pe locul 13 la capitolul export de mobilă, industria lemnului şi a mobilei fiind una dintre ce­le mai puternice industrii în dome­niul ex­porturilor din România.

În anul 2011, cei mai mari 40 de producători locali de mobilă au avut afaceri de 742 milioane euro, iar şapte dintre aceştia se aflau în judeţul Maramureş, care poate fi considerat “capitala” producţiei locale de mobilier.

Detalii Comenzi